Forum

Zárolt Fórum - csak olvasható
Felhasználó: Vendég Bejelentkezés
Kérlek regisztrálj

Keresés 
Fórum keresés:

Oleg firmware telepítése - 3.rész, ipkg, ssh és rendszerbeállítás
Read original blog post

FelhasználóHozzászólás

07:57
2008. július 28. hétfő

r0by

Admin

Szeged

hozzászólások46

1

Az előző részben túljutottunk a partícionáláson. Eddig nehéz volt, de ezután még nehezebb lesz:))
Ez egyébként nem igaz, de mostantól majd szükséges lesz, hogy ténylegesen úgy csináld, ahogy le van írva, oda kell figyelni! Ha nem is jön össze elsőre, akkor sem kell elkeseredni, mert csak ettől a résztől kell újrajátszani a témát.
Tehát ott tartottunk, hogy a partícionálás után újraindítottuk a routert, és az alábbi kép fogad az újboli telnetelés után:

Még mielőtt továbblépnénk, ismerjünk meg érdekességképpen egy új parancsot, amely a memóri foglaltságát írja ki nekünk (ez csak a későbbiekben lesz érdekes, amikor még több process fog futni a háttérben), ez pedig a

free

Az eredménye pedig:

Akkor mostmár ténylegesen lássunk neki a mukához. Első dolgunk, hogy bár a router felmountolta a partíciónkat, csak éppen rossz helyre. Ezért nekünk ezt most le kell csatolni. Erre szolgál az umount parancs. Fontos, hogy mindig a belső könyvtárakat csatoljuk le elsőbb!
Tehát a szükséges parancsok:

umount /tmp/mnt/disc0_3
umount /tmp/mnt/disc0_1

Ha ezután ismét nézel egy df parancs kimenetet, akkor szépen látható, hogy lecsatolta a két partíciót.
Ezután ezt a két partíciót a /opt könyvtárba kell mountolnunk, azért ide, mert a router ide fogja telepíteni a szükséges progikat. Én az elején erre 1GB-ot adtam meg, azt hiszem ennek bőven elegendőnek kell lennie:) Majd be kell kapcsolnunk a swapot is. Tehát a következő lépések:

mount /dev/discs/disc0/part1 /opt
swapon /dev/discs/disc0/part2

A következő dolgunk azt, hogy megoldjuk, hogy ne mindig kézzel kelljen ezeket elvégezni, hanem a router minden egyes elindulásakor ez már automatikusan hajtódjon végre. Mert akkor hiába telepítgetünk majd csomagot csomag hátán, nem fogjuk őket elérni.
Akkor most következzen a csomagkezelő telepítése és egy új parancs az mkdir, amely nem meglepő módon könyvtárak létrehozására szolgál. Gyakoroljuk is, hozzunk létre 2 könyvtárat:

mkdir /opt/tmp

Majd adjuk ki a következő 2 parancsot:

ipkg.sh update
ipkg.sh install ipkg

Megint adjunk ki pár parancsot (előfordulhat, hogy már létezik valamelyik könyvtár):

mkdir /usr/local
mkdir /usr/local/sbin
touch /usr/local/sbin/post-boot
touch /usr/local/sbin/post-firewall
chmod +x /usr/local/sbin/*

Egy kis magyarázat: első körben létrehoztunk pár könyvtárat a már ismert mkdir paranccsal, majd a touch parancs segítségével két üres fájlt hoztunk létre (amit majd nemsokára szerkesztünk) és végül ezeket futtathatóvá tettük a chmod parancs használatával.
Adjuk ki a következő parancsot, mellyel szerkeszteni fogjuk azt a fájlt, amely minden bootoláskor le fog futni, ezzel biztosítjuk majd azt többek között, hogy a mountolás ténylegesen a jó helyre csatolódjon:

vi /usr/local/sbin/post-boot

Nyomjunk egy i-t (insert), és püföljük be a következőket:

#!/bin/sh
mount /dev/discs/disc0/part1 /opt
i = 0
while [ $i -le 30 ]
do
if [-d /opt/etc ]
then
break
fi
sleep 1
i = `expr $i + 1`
done

swapon /dev/discs/disc0/part2

A mentéshez ezután nyomj egy escapet, írj be egy :-t, egy w-t és nyomj egy enter-t. Ezzel a fájl mentésre került.
Kilépni a :q-val lehet.
A harmadik partíciót egyenlőre békén hagyjuk, az majd a samba résznél fog ismét előkerülni.
Most indítsuk újra a routert, de előtt flasheljük be a szerkesztett fájlunkat a router memóriájába:

flashfs save
flashfs commit
flashfs enable

Most valahogy így kell kinéznie:

Most indítsuk újra a routert és nézzük meg, hogy mit sikerült összehoznunk:)

reboot

A free és df segytségével ellnőrizzük, hogy minden okés-e:

Újabb csomag következik, az ssh:

mkdir -p /usr/local/etc/dropbear
dropbearkey -t dss -f /usr/local/etc/dropbear/dropbear_dss_host_key
dropbearkey -t rsa -f /usr/local/etc/dropbear/dropbear_rsa_host_key

Majd ismét szerkesztenünk kell a post-boot állományt, hogy az ssh elinduljon a router indulásakor:

vi /usr/local/sbin/post-boot

Majd írjuk be a végére:

#!/bin/sh
dropbear

Majd megint jön a flash és a reboot:

flashfs save
flashfs commit
flashfs enable
reboot

Ezután mielőtt a putty-al csatlakoznál, a telnet helyett most már válaszd az ssh-t. Csatlakozáskor pedig ilyesmit kell látnod:

Ha sikerült belépni, akkor most már a router admin felületén akár ki is kapcsolhatod a telnet szolgáltatást, minek menjen feleslegesen.
Ennyi volt a mai rész, a következőkben ismertetésre kerül a samba, hogy a helyi hálózatban majd el tudd érni a 3. partíciódat, rajta pedig a megosztott állományokat.

Read original blog post

11:00
2008. július 30. szerda

antenna

tag

hozzászólások12

2

haliho!

Tegnap nagyon szépen beállítottam a leírásod alapján mindent, viszont az ssh kicsit szivat. Vagyis lanon tökéletesen megy, viszont wanról, tehát kintről nem tudok se sshval se telnettel bejutni. Webes felület megy, de az… na inkább nem minősítem. :D

ötlet?

11:12
2008. július 30. szerda

r0by

Admin

Szeged

hozzászólások46

3

antenna Mondta

haliho!

Tegnap nagyon szépen beállítottam a leírásod alapján mindent, viszont az ssh kicsit szivat. Vagyis lanon tökéletesen megy, viszont wanról, tehát kintről nem tudok se sshval se telnettel bejutni. Webes felület megy, de az… na inkább nem minősítem. :D

ötlet?

Engedélyzni kell a tűzfalban a 22-es (ssh) portot, de akkor valami erős jelszót adj meg magadnak\"Király\"

Ehez a /usr/local/sbin/post-firewall fájlt kell szerkesztened, és valami ilyesmit kellene beilleszteni:

#!/bin/sh
iptables -I INPUT -m tcp -p tcp –dport 22 -j ACCEPT

Ezután mentsd a flash tartalmát a szokásos módon:

flashfs save && flashfs commit && flashfs enable

majd reboot.

12:05
2008. július 30. szerda

antenna

tag

hozzászólások12

4

hja hogy dport és nem port.. :D értem én hogy hol bénáztam el :)

13:27
2008. július 30. szerda

antenna

tag

hozzászólások12

5

r0by Mondta

antenna Mondta

haliho!

ötlet?

Engedélyzni kell a tűzfalban a 22-es (ssh) portot, de akkor valami erős jelszót adj meg magadnak\"Király\"/

Ehez a /usr/local/sbin/post-firewall fájlt kell szerkesztened, és valami ilyesmit kellene beilleszteni:

#!/bin/sh

majd reboot.

pontosítás: –dport a -dport helyett
és köszönöm a rávezetést :D

13:28
2008. július 30. szerda

antenna

tag

hozzászólások12

6

antenna Mondta

r0by Mondta

antenna Mondta

haliho!

ötlet?

Engedélyzni kell a tűzfalban a 22-es (ssh) portot, de akkor valami erős jelszót adj meg magadnak\"Király\"

#!/bin/sh

majd reboot.

szóval csak nem látszott rendesen? a lényeg hogy két - van a dport elött

13:36
2008. július 30. szerda

r0by

Admin

Szeged

hozzászólások46

7

antenna Mondta

szóval csak nem látszott rendesen? a lényeg hogy két - van a dport elött

Kettő - akart lenni, tehát '- -', csak mostanában bénázok, le-le maradnak dolgok. Gondolom az egy - minusz miatt szívtál, hogí miért nem megy\"Nevetés\" Sorry\"Király\"

És tényleg, valamiért csak egy minusz látszik, hiába írsz kettő…

18:32
2011. november 3. csütörtök

amstro555

most jött

hozzászólások2

8

Sziasztok!

Egy kis segítség kellene!

flashfs save és flashfs commit és flashfs enableután működik a meghajtó csatlakoztatása néhány reboot erejéig, aztán valahogy elfelejti és nem mount-olja a konfigfájl szerint, hanem ahogy ő szereti, azaz így: mount /tmp/mnt/disc0_3

Mitől lehet ez?

Előre köszi a választ :)

Válasz a Témára: Oleg firmware telepítése - 3.rész, ipkg, ssh és rendszerbeállítás

FIGYELEM: Az új megjegyzések csak adminisztrátori jóváhagyással jelenhetnek meg

Vendég Néve (Kötelező):

Vendég EMail (Require):

Guest URL (required)

Kötelező Matek!
Mennyi: 11 + 8        (Kötelező)

Téma Válasz:

A ASUS WL-500g Premium fórumról

Online Felhasználók:

6 Vendég

Maximum online: 19

Fórumok

Csoportok:5

Fórumok8

Témák48

Hozzászólások150

Tagok

286 tag

1 vendég

r0by-an 46 bejegyzést írt

Top hozzászólók:

antenna - 12

Levys - 6

santana - 5

Cisco - 5

perla - 5

Adminisztrátor:r0by

© Simpe:Press Forum - Verzió 3.1.3 (Build 356)